Sunday, April 24, 2011

Sumpah 5

Go to fullsize image

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA

what is it all about?

Lau aku nk share story dalam Hikayat Merong Mahawangsa ni dengan korg..mmg panjang berjela la blog aku ni nnti. Pe kata aku suggest kan kat korg utk buka url ni :


This is the Journal of The Indian Archipelago and Eastern Asia by J.R Logan F.G.S.

He is the Member of the Asiatic Society, Corresponding Member of the Ethnological Society of London, and of the Batavian Society of Arts and Sciences.

the best thing a bout this journal, dia ada the translation of Keddah Annals termed Merong Mahawangsa and the sketches of the ancient condition of some of the nation of eastern Asia, with references to the Malays by Lieut. Col. JAMES LOW.

Tapi ni versi diorg la.

Lau korg hebat sgt, korg hi lah search kat perpustakaan Negara for Malay Version of Hikayat Merong Mahawangsa and dont forget to get also ~ Sulalatus Salatin. Read 2 of the book and make comparison, then insyaallah you will get to understand the history of Kedah, The Sultanate, The Empire and all the dongeng behind it.

Sulalatus Salatin and hikayat Merong mahawangsa adalah dua bende yg amat worth untuk di baca dan di hayati. Ini bukan satu penulisan yg biasa2 tapi adalah ttg sejarah kita dahulu kala. tentang apa yg org skarang katakan sebagai mitos dan dongeng. ttg apa yg org kini nilai kan sebagai sesuatu yg mistik dan mustahil.

tapi sedar lah satu hakikat bahawa, jika sesuatu sastera lama itu tiada epik dan dongeng nya, ia xkan menjadi suatu hikayat yg perlu di hargai oleh sesuatu ketamadunan. Kerana dari hasil2 penulisan inilah dapat kita ketahui tentang kewujudan sesuatu ketamadunan. Dan dari ketamadunan ini lah wujudnya tamadun kita pada hari ini.

Hargai lah sastera kita. Jgn rosakkan!

Sumpah aku suka sejarah! Poyo tak aku?

Go to fullsize image

0 comments:

Post a Comment

Eh, awk pun nk komen? Sile lah...jangan malu dan segan...buat la mcm page sendiri...

There was an error in this gadget