Saturday, July 16, 2011

Event Management, hey wats that?

Alah..event management ni pengurusan acara lah. Xkan la tu pun xtaw. Hhuhuhu...

ok..event management (EM) ni dalah satu bidang yang sgt best, sebab pe? Sebab bagi org yg minat bidang ni lah kan, ia melibatkan skill dalam strategic planning, mengasah skill tentang cara2 menganalisis risiko, marketing skill, mengira budget, cash flow planning dan pengurusan HR or Human Resource.

EM cover bidang yg sgt luas, paling2 simple adalah penganjuran majlis hari jadi, majlis tahlil, perkahwinan, karnival komputer, karnival sukan dan macam2 lagi.

So kewujudan kite di tempat event sebagai event planner or event manager bukan utk duduk saja and enjoy the event tetapi adalah memastikan all aspect of management di lihat dan di teliti dari semua aspek dan memastikan event itu a big success la..not a scrap.

Dalam ape2 event pun yg kite nak buat, pasti akan ada risk nye, Risk bukan sahaja safety risk, ia juga termasuk dgn financial risk dan laen2 lagi.

so, dlm event ni..bnyk aspect yg perlu dititik berat dan diambil serius walau sekecik mna pun masalah itu.Yang selalu org ckp, kite kene ade plan A, plan B, plan C dan sebagainye.

Bukan nak menyusahkan tetapi utk pastikan kejayaan sesuatu event yg kite buat itu. Tu je.

Nampak mcm susah, tapi sebenrnye, kalau kite buat keje ikut prosedur, insyaallah, event kite itu will be a bg success.

ok, first skali kite akan tengok SIZE OF EVENT..kite faham dulu apa maksud SIZE of EVENT dulu sebelum kite bncang pasal hal2 lain.

Sumber rujukan: Event Management, Lynn Van Der Wagen

1 comment:

  1. aku penah kerja dgn cmpny event managment dulu..kat ampang...
    dkt ngan dateline..lagi kusot ple...perh!
    smnggu sblom event ot manjang..hahah...
    tapi sronok dpt jumpa nama2 besar...
    begurau2 dengan dorang...
    cam rosyam nor..aku ingat mle2 die nie crieslah sgt..rpenye klaka jugak die 2..

    tp aku benti kije c 2 sbb aku x thn dgn bos dia..heheh...

    ReplyDelete

Eh, awk pun nk komen? Sile lah...jangan malu dan segan...buat la mcm page sendiri...

There was an error in this gadget